top of page

Fri, Oct 08

|

Zoom Webinar

LEAP CLE Master Class 10.08.2021

LEAP CLE Master Classes are 4 CLE Credits | Advanced Registration Payment Required | Early Discount for Lawyers thru September 15, 2021 | Zoom Webinar ID & Password Provided After Registration & Payment.

LEAP CLE Master Class 10.08.2021
LEAP CLE Master Class 10.08.2021

TIME & LOCATION

Oct 08, 2021, 12:00 PM – 4:30 PM EDT

Zoom Webinar

ABOUT THE CONFERENCE

STRATEGIC LAWYERING IN POLICE MISCONDUCT LITIGATION

On Friday, October 8, 2021, 12:00 – 4:30 PM, the National Conference of Black Lawyers’ Law Enforcement Accountability Project (LEAP) is holding a legal education webinar session designed to train a cadre of lawyers to file civil suits in Federal Court on behalf of the victims of police misconduct. Community activists will also be armed with knowledge about Colin Kaepernicks  “Know Your Rights” when they are under threat, and how to react legally, especially during protests.

Throughout the training, LEAP will utilize the fundamentals of Section 1983 litigation, the framework of the legal system, and existing laws to file civil suits that would identify:

  • police officers who actually committed abusive acts, 
  • police officers who were present and failed to prevent the abusive acts, 
  • police officers who conspired to cover-up the abusive conduct, 
  • police chiefs and superior police officers who failed to properly train and supervise such police officers and 
  • the city or municipality which condone and maintain a policy of abusive conduct by failing to discipline such officers accused in the past of misconduct.

We are facing critical times in America where lawyers must receive civil rights litigation education, even for the defense of criminal clients in excessive use-of-force cases.  

LEAP CLE PROGRAM OVERVIEW

12:00 PM - 12:15 PM (15 mins)

INTRODUCTION & BACKGROUND

LEAP MODERATOR:  Professor Lennox S. Hinds

12:15 PM - 1:00 PM (45 mins)

TOPIC:  Critical Issues in § 1983 Litigation

LEAP FACULTY:  Professor Irving L. Joyner

1:00 PM - 1:10 PM  |  Q&A (10 mins) 

1:10 PM - 1:15 PM  |  BREAK (10 mins)

1:15 PM - 2:00 PM (45 mins)

TOPIC:  The Nuts and Bolts in § 1983 Trial Preparation

LEAP FACULTY:  Attorney Donald M. Temple

2:00 PM - 2:10 PM  |  Q&A (10 mins)

2:10 - 2:20 PM  |  BREAK (10 mins)

2:20 - 3:05 PM (45 mins)

TOPIC:  Overcoming Qualified Immunity and Other Challenges in § 1983 Litigation 

LEAP FACULTY:  Professor Bernard K. Freamon

3:05 PM - 3:15 PM  |  Q&A (10 mins)

3:15 PM - 3:25 PM3:30 PM - 3:40 PM  |  BREAK (10 mins)

3:25 PM - 4:10 PM (45 mins)

TOPIC:  Empowering Communities, Families and Clients

LEAP FACULTY:  Professor Nana Gyamfi

4:10 - 4:20 PM  |  Q&A (10 mins)

4:20 PM - 4:30 PM (10 mins)

CLOSING

LEAP MODERATOR:  Professor Lennox S. Hinds

TAKE THE LEAP! 

Purchase your LEAP CLE MASTER CLASS ticket, now!

TICKETS

  • Lawyers

    Registration includes the LEAP Litigation Manual.

    $100.00
  • Student, Supporter, Activist

    This ticket is reserved for Law Students, NCBL Supporters, Legal Workers, and Activists.

    $25.00
  • TEST TICKET

    This ticket is reserved for TESTING & EVALUATION PURPOSES ONLY | No Refunds Issued.

    $1.00

Total

$0.00

SHARE THIS EVENT!

bottom of page